Tuesday, August 18, 2015
ពុលអាហារធ្វើពីសាច់មាន់មានអាការដូចម្ដេច?
ប្រភពមកពី kohsantepheapdaily
បាក់តេរីដែលស្ថិតនៅក្នុងអាហារឆៅ ឬចម្អិនមិនបានឆ្អិនល្អ ឬក៏របបអាហារទាំងឡាយណាដែលរក្សាទុកមិនបានត្រឹមត្រូវអាចបណ្តាលឱ្យក្លាយទៅជាអាហារពុលបាន ។ ដោយឡែកសាច់មាន់ក៏អាចមានផ្ទុកពពួកបាក់តេរីបង្កជាជំងឺមួយចំនួនដែលនាំឱ្យកើតមានគ្រោះថា្នក់ក្នុងការទទួលទានបសុសត្វនេះ ប្រសិនជាចំអិនមិនបានឆ្អិនល្អ ។ ចំណែកផលប៉ះពាល់អាចកើតមានចន្លោះពី៤ទៅ៣៦ម៉ោង ។ ជាមួយគ្នានោះដែរ ឥទ្ធពលនៃការពុលអាហារដែលមកពីការញ៉ាំសាច់មាន់ គឺអាស្រ័យទៅលើប្រភេទនៃបាក់តេរីដែលបានចម្លងរោគទៅក្នុងសាច់មាន់ ខាងក្រោមនេះគឺជារោគសញ្ញានៃការពុល ៖
ក-ក្តៅខ្លួន ៖ វាពុំមែនជារឿងចម្លែកទេសម្រាប់អ្នករងគ្រោះពីការពុលអាហារទៅជាក្តៅខ្លួន ហើយការក្តៅខ្លួននេះ នៅពេលក្តៅដល់កម្រិតអ្នកជំងឺទៅជាមានអាការរងាញ័រញាក់ទៅវិញ ដូច្នេះគួរតែនាំគេទៅរកគ្រូពេទ្យជាបន្ទាន់ ។
ខ-អាការឈឺពោះ ៖ ភាពខុសគ្នានៃអាការឈឺពោះដែលកើតចេញពីការទទួលទានសាច់មាន់។ បាក់តេរី Salmonella និង Campylobacter ដែលជានិច្ចកាលតែងសង្កេតឃើញមាននៅក្នុងពោះវៀនសត្វស្លាបជាច្រើននោះអាចនឹងបណ្តាលឱ្យកើតមានជំងឺរាករូសនិងការក្អួតចង្អោរជាដើម។ ជាមួយនឹងអាការរាករូសនិងក្អួតចង្អោរនោះក៏នៅមានការឈឺចុក រមូរពោះវៀន ឬក្រពះ និងដំណើរឆ្អើមចង់ក្អួតគឺជាសញ្ញាទូទៅដទៃទៀតនៃការពុលអាហារ។
គ-អាការផ្សេងៗ ៖
ការពុលអាហារដែលរាប់បញ្ចូលតាមរយៈការបរិភោគសាច់មាន់តែងតែធ្វើឱ្យមនុស្សមានអាការហេវអស់កម្លាំងដោយសារខ្សោះជាតិទឹក និងការបាត់បង់សេចក្តីស្រេកឃ្លាន ឬចំណង់ក្នុងការពិសាអាហារក៏ជាសញ្ញាទូទៅមួយដែរ ។
សម្គាល់ ៖ អ្នកពុលអាហារគួរតែទៅជួបគ្រូពេទ្យប្រឹក្សាយោបល់ ឬព្យាបាលជាបន្ទាន់ទើបជាការប្រសើរ និងផុតគ្រោះភ័យ ៕
0 comments:
Post a Comment